Finlandsresan 2015

alla2015
Vi som var med
c570d7852f-ValkoinenFinland
Ordföranden i Valkonen Släktförening Finland, Mauri Valkonen

Valkoinens släktresa till Finland 17-22/9.
En resa med stort och varierat innehåll.

Dag 1 Kongsvinger-Stockholm. Vi avreser under förmiddagen mot Stockholm. I Väse gör vi ett längre stopp för mat eller fika. Kl 19.30 avgår Silja Lines fartyg mot Åbo. Ombord installeras vi i våra hytter och äter sedan en gemensam buffé.

Dag 2 Åbo-Jyväskylä. Frukost ombord och tidig ankomst (07.00) till Åbo. Bussen tar oss till Hämmelina/Tavstehus. Här föddes kompositören Jean Sibelius år 1865. Vi kommer att besöka museet som var hans födelse hem. Utställningen presenterar lille Jannes barndomsår. Färden går nu vidare till Iittala. Här besöker vi det kända glasbruket och ni har möjlighet att shoppa i dess butik. Vi passar också på att äta lunch i caféet. På kvällen ankommer vi Jyväskylä och vårat hotell Cumulus Jyväskylä. På kvällen äter vi middag på hotellet.

Dag 3 Heldags utflykt. Efter frukost så tar bussen oss ut på en utflykt i Valkoinens anda. Vi besöker bl.a Valkola hemman och Lauka kyrka m.m. Det blir en dag i våra förfäders marker. Åter på hotellet så äter vi en gemensam middag.

Dag 4 Jyväskylä-Helsingfors. Styrkta utav hotellets frukost så beger vi oss ut på nya äventyr. Vi kommer att besöka Lahtis som är mycket känd för sitt idrotts centrum och hoppbackarna de sk Salpausselkä-backarna. Här har skid VM arrangerats inte mindre än 6 ggr under åren. Lahtis är bl.a vänort med Västerås och Ålesund. Vi passar också på att äta lunch innan vi fortsätter vår resa. Nästa besök blir i den mysiga staden Borgå. Här kommer vi att besöka nationalskalden Johan Ludvig Runebergs hem. Detta är Finlands äldsta hemmuseum med gårdsmiljö som ger en mångsidig bild av hur man levde och bodde i mitten av 1800-talet. Runeberg är känd för sin dikt Vårt land och sina skildringar av Finlands folk och natur. Ni får även lite egen tid att strosa runt i denna lilla idyll. På kvällen checkar vi in på Sokos Hotel Presidentti., Helsingfors. Middag på hotellet.

Dag 5 Helsingfors. Efter frukost så möter en lokalguide upp för att ta oss ut på en ca 3 timmar lång stadsrundtur. Här få vi se det mest sevärda av Helsingfors. Lunch äter vi gemensamt på en trevlig restaurang i centrum. Därefter egen tid för att strosa omkring, besöka saluhallen, shopping mm.    Kl 17.00 är det så dags att gå ombord på Silja Lines fartyg för att starta vår sjöresa mot Stockholm.  Ombord bor vi i bekväma hytter och vi träffas strax efter avgång för att äta en god middags buffé.  De som vill kan sedan shoppa i tax-free eller kanske passa på att ta en svängom på dansgolvet.

Dag 6 Stockholm-Hemorten. Frukost och vi ankommer Stockholm kl 09.15. Vi bänkar oss i vår buss och startar nu vår hemresa. Paus i Väse för lunch.

 DVD från Finlandsresan i september 2015.
Bjørn Karlsen har gjort det så bra med sammanställning av våra bilder och lagt musik till. Den erbjuds till resedeltagare i första hand, men även till andra intresserade. En hel del bilder från Valkola finns med. Ann-Christine Kitty Svanberg tar emot er beställning +46703115402 eller kittysvanberg@gmail.com. DVDn kan skickas som brev. Priset är 200 kr (no/sv) som ni sätter in på Plusgiro 880292-8 (samma konto som ni betalar er medlemsavgift.)